Στις 12 Απριλίου  2017 στο αμφιθέατρο της Πομπηίας εγκαινιάζεται η έκθεση με τίτλο «Η Πομπηία και οι Έλληνες», η οποία παρουσιάζει, μέσα από εξακόσια εκθέματα και τρεις οπτικοακουστικές εγκαταστάσεις, τη δράση των Ελλήνων της αρχαιότητας στην Κάτω Ιταλία.

Η πρωτοβουλία ανήκει στους καθηγητές  Ozan Massimo και Carlo Resinio από το Πανεπιστήμιο της Καμπανίας  “Luigi Vanvitelli.” Γλυπτά, όπλα και κοσμήματα από το Σορέντο, την Καπούα, την Ποσειδωνία, την Κύμη, το Μεταπόντιο και την Καμπανία αποκαλύπτουν τους στενούς δεσμούς των Ελλήνων με τη νότια Ιταλία, δικαιολογώντας την επoνομασία της, μαζί με τη Σικελία, ως «Μεγάλης Ελλάδας».

Τα εκθέματα προέρχονται από 13 μεγάλα μουσεία, όχι μόνο της Ιταλίας, με την Ελλάδα να συμμετέχει με εκθέματα από το Μουσείο της Αρχαίας Αγοράς και της Ηλείας, τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά με τόσο λεπτομερή ανάλυση μέσα από τις δεκατρείς ενότητες της έκθεσης.  Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ελληνική παρουσία στην περιοχή πριν από την ίδρυση της Πομπηίας, στις αλλαγές που επέφερε η ίδρυση της Νεαπόλεως (Νάπολης), καθώς και στην Ελληνιστική περίοδο και τη συνολική ελληνική επίδραση στον Ρωμαϊκό πολιτισμό.

Σύμφωνα με τον ιταλικό τύπο, η έκθεση αναφέρεται και στα καθημερινά αντικείμενα, όπως είναι η σύγκριση ανάμεσα σε δύο μεγάλους κάδους απορριμμάτων του 2ου αι. π.Χ. (ο ένας από την αγορά της Αθήνας και ο άλλος από την Πομπηία), χάρη στα οποία ο επισκέπτης θα διαπιστώσει τη μεγάλη ομοιότητα ως προς τον τρόπο ζωής ανάμεσα στις δύο πόλεις της αρχαιότητας.

«Η έκθεση για την Πομπηία και τους Έλληνες προτείνει στο κοινό μία αφήγηση συναρπαστική, επειδή συνδυάζει πολλαπλές και αντιφατικές ταυτότητες, καθώς και γλωσσικά επίπεδα που αξιοποιούνται με δεξιοτεχνία» σύμφωνα με την εφημερίδα της Νάπολης “Il Mattino”.

http://www.ilmattino.it/napoli/cultura/pompei_e_i_greci_la_mostra_che_racconta_il_mediterraneo-2372527.html

Πρόκειται για μία έκθεση που κατατάσσεται στα πιο ενδιαφέροντα πολιτισμικά γεγονότα του 2017 στην Ιταλία και την ευρύτερη Μεσόγειο και θα διαρκέσει μέχρι τις 27 Νοεμβρίου 2017.

Advertisements